
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING  

THE UNITED STATES CENSUS 2020  
 

What is the US Census? 

The US Census is mandated by the United States 

Constitution (Article I, Section 2), and provides that 

every decade there shall be a “count” of every 

resident in the United States of America in order to 

determine the number of seats that each state has in 

the US House of Representatives. The statistics 

gathered are also used to distribute federal funds to 

local communities.  

 

How does the information gathered by the       

US Census “benefit” owners/landlords? 

As provided above, one of the primary objectives 

served with the data that is collected by the US 

Census is to support funding to local communities 

by the federal government. Much of this funding is 

for affordable housing, which is a great concern for 

nearly every state in the country!  

 

What are Landlords/Property Owners required 

to disclose/provide to US Census workers? 

Pursuant to 13 U.S. Code § 223, owners and 

managers of hotels, apartment houses, boarding or 

lodging houses, or any other building, must give free 

ingress and egress (fancy words for “entry” and 

“exit”) to their buildings to duly accredited 

representatives of the Department of Commerce. In 

addition to access, owners and managers are required 

to furnish the names of the occupants of such 

premises, as well as the number of persons “having 

their usual place of abode” in such premises.  

While census officials may request far more 

extensive information (i.e. age, ethnicity, race, etc.), 

pursuant to the aforementioned section of the U.S 

Code, only (a) the names; and (b) number of persons 

living in the apartment are mandated. 

Furthermore, while owners/landlords are required to 

permit access into the “building”, they are not (and 

absolutely should not) required to provide access 

into the actual apartment/home. 

What if I (owner/manager) do not comply with 

the above? 

The penalty for refusing and/or willfully neglecting 

to: permit the US Census worker free egress and free 

ingress; and/or furnish the US Census worker the 

names of the occupants of the premises; is…$500. 

Pursuant to the express language of 13 U.S. Code § 

223, each “request” for information can be identified 

as a separate offense/penalty. This can certainly add-

up for large apartment communities. 

 

Who is considered a “duly accredited 

representative” of the Department of 

Commerce?  

A US Census worker/duly accredited representative 

of the Department of Commerce is required to carry 

on their person a badge that bears the seal of the 

Bureau of the Census (see below). Furthermore, the 

individual’s badge should also contain a 

photographic identification of the individual.  

In light of the above, and where owners/landlords 

should [as a matter of good practice] confirm the 

identity of any census official prior to complying 

with their request(s), requests for information over-

the-phone should not be considered appropriate, 

and a badge should be submitted prior to complying 

with any request(s) for information. 
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What information can I request from the US 

Census Worker prior to giving access and/or 

information related to residents/occupants of 

the development? 

Their photographic identification, which includes 

their badge, as provided in this FAQ pamphlet. 

 

What section(s) of my lease can I refer to 

if/when a resident complains about disclosure 

of their name(s) and/or access that was 

provided to the US Census worker(s)? 

While your state specific NAA lease form may vary 

in terms of the Paragraph/Section Number, the 

typical language that every NAA lease contains, 

which should be highlighted and provided to your 

inquiring resident(s) reads as follows: 

 

DISCLOSURE RIGHTS. If someone requests 

information on you or your rental history for law-enforcement, 

governmental, or business purposes, we may provide it 

 

 


